Juankoski

 

Juankoski kahden kanavan kaupunki 

Juankoski tunnetaan taiteilija Juice Leskisen laulusta "Juankoski here I Come" 

Juankoski on kahden kanavan kaupunki. Tahkon vesireitti virtaa Juankosken kaupungin läpi ja vesireitillä sijaitsevat Juankosken ja Karjalankosken kanavat.

Juankoski on perustettu vuonna 1925. Tätä ennen Juankoski kuului Muuruveden kuntaan, joka taas on alkujaan ollut Kuopion suurpitäjää. 1.1.1971 toteutui vapaaehtoinen kuntaliitos, jossa Juankosken. Muuruveden ja Säyneisen kunnat yhdistyivät. Juankoski julistautui kaupungiksi 28.2.1998.

Juankosken pinta-ala on  580 km², josta vesistöä on 120 km². Juankoskella on kolme taajamaa Juankoski, Muuruvesi ja Säyneinen.

Juankoskella asuu liki 5100 henkeä. Juankoski on elinkeinorakenteeltaan teollisuus- ja maaseutupitäjä.  Juankoskella on ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt ruukkimiljöö ja Ruukkialue on näkyvästi esillä  Juankosken taajamassa. Juankoskelaisten musiikkiperinteiden pitkäikäisin ja perinteikkäin edustaja on vuonna 1886 perustettu Juantehtaan Soittajat, joka edelleen on voimissaan.

Juankoskelle valmistui vuonna 2003 Ruukinkoulu, jossa toimii yläaste ja lukio. Ruukinkoulussa opiskelee tällä hetkellä suurin osa Kaavin oppilaista. Juantehtaan 3-6 luokkien koulun peruskorjaus valmistui vuonna 2010.  Terveysaseman täydellinen peruskorjaus valmistui alkuvuodesta 2011. 

Kaupunki on kaavoittanut ranta-alueita asuinpientalotonteiksi. Omarantaisia tontteja on myynnissä Juankosken ja Muuruveden taajamissa.